
Redacteur Annemieke van de Walle en Who cares? realiseerden in samenwerking met Stadsdeel Amsterdam West een keuzesite zodat de Spaarndammerbuurt (Amsterdam) digitaal kon stemmen op het definitieve buurtontwerp voor haar Domela Nieuwenhuisplantsoen. Het project was een experiment om een samenwerking tussen gemeente&buurt én de mogelijkheden van een digitaal buurt-stemproces te verkennen. Wil je meer over dit project weten stuur dan graag een mail.
Written by .
Posted on .
Filed under work.
Tagged activation, design, design-thinking, inclusive.
Springhouse ‘Clubhuis voor vernieuwers’ is een recent opgerichte organisatie. Het is een samenwerking van diverse disciplines die concrete interventies ontwerpen gericht op maatschappelijke vernieuwing. In het kader van de recente verkiezingen in Nederland (more…)
Lees hier een verslag en/of kijk op de Facebook pagina. Wil je meer over dit project weten stuur dan graag een mail.
Written by .
Posted on .
Filed under work.
Social Powerhouse, bureau goedgeefs, Movisie, SINN en Who cares? bouwden samen met 60 maatschappelijk ondernemers aan de ontwikkeling van een app die sociale vernieuwers op de kaart zet, verbindt, versterkt en zichtbaar maakt. En een sociaal evenwichtige samenleving dichterbij brengt. Na input van de ‘community’ was Who cares? eveneens visueel (eind)redacteur van de huisstijl van iSocial. Inmiddels werd het platform overgedaan aan een nieuwe ontwikkelaar. Zie hieronder de initiële huisstijl. (more…)

Een groep buurt&groen betrokken bewoners van de Spaarndammerbuurt wil dat het geliefde Domela (Nieuwenhuis) plantsoen van de buurt blijft. (more…)
Afgelopen vrijdag was ik bij Kennisland voor een dialoog tussen hun onderzoeksproject ‘The Wicked Series’ in samenwerking met Hivos en ‘Social Design for Wicked Problems’ ( SDFWP ) geïnitieerd door Het Nieuwe Instituut , organisatie adviesbureau Twijnstra Gudde en Tabo Goudswaard. De Wicked Series georganiseerd door Kennisland en Hivos bespande drie avonden waarbij 40 deelnemers werden uitgenodigd om -in samenwerking met (ervarings)deskundigen- de (on)logica van een reeks ‘wicked problems’ te ontrafelen. SDFWP is een onderzoeksproject waarin ontwerpteams werken aan drie verschillende kwesties, éen voor ING/ NN, een bank/verzekeraar, éen voor de gemeente Amsterdam en een laatste kwestie door de ontwerpers zelf gekozen. SDFWP heb ik van een afstand gevolgd sinds het aftrapte met een ‘expert meeting’ op de conferentie WhatDesignCanDo 2013 in Amsterdam. Aan de Wicked Series deed ik mee als deelnemer in 2013.
Wat de projecten verbindt is hun wederzijdse intentie om te gaan met de complexiteit van/het ontrafelen van complexe, maatschappelijke vraagstukken. Wat hen fundamenteel onderscheidt is de manier waarop beiden omgaan met de context, een essentieel onderdeel van dit soort vraagstukken/problemen. (more…)

Wat te doen met het Van Gend&Loos terrein (VGL terrein) in Tilburg? Drie scenario’s worden onderzocht om tot ontwikkeling te komen. Voor het scenario ‘Tijdelijkheid’ ontwierp Who cares? i.s.m. Corline van Es een stappenplan voor 2 sessies waarin d.m.v. gezamenlijke verkenning met een “expert-groep” -diverse ervaringsdeskundigen op het gebied van tijdelijkheid- in kaart werd gebracht wat de potentie van dit scenario zou kunnen zijn. De uitkomsten van deze sessies vormen leidraad voor een ‘inspiratie waaier’ t.b.v. het gemeente bestuur van Tilburg om inzicht te geven in de mogelijkheden van deze manier van ontwikkelen. De campagne om initiatieven te verzamelen voor dit ‘stadspark’ is inmiddels van start gegaan www.tilburgaanzet.nl
Written by .
Posted on .
Filed under work.
Tagged communication, design-thinking, from-thinking-to-doing, maakdenken, ontwerp denken, open-economy, participatie, social-innovation, sociale innovatie, van-denken-naar-doen, wijkgericht-denken-en-doen.

De Digitale Steden Agenda (DSA) is opgericht om het delen van kennis en kunde van steden te bevorderen op gebied van wat online/digitaal wel en niet werkt. Deze specifieke sessie opgezet door de DSA en Corline van Es, was georganiseerd om uit te vinden op basis van (de inzet van) welke (online/offline) middelen gewogen beslissingen genomen kunnen worden t.a.v. communicatie -en dus ook beleid. Voornamelijk op basis van (het inzoomen op) uiteenlopende behoeftes van diverse belanghebbenden. Who cares? co-ontwierp en faciliteerde een proces dat, op een ontwerp-achtige manier, wenselijke manieren verkende om mensen (zowel intern als extern) aan te spreken en te betrekken bij publieke aangelegenheden. De focus hierbij lag niet zozeer op het vinden van oplossingen als wel het stellen van de juiste vragen en (gezamenlijke) kennis en informatie op een effectieve manier in te zetten om zo tot een helder inzicht in betreffende situaties te komen en mogelijke handelswijzen in kaart te (kunnen) brengen.

Klik op de afbeelding voor de flyer of zie hier voor de volgende Meet Up van het Social Innovation Network NL en doe mee! Voor meer informatie ga naar www.socialeinnovatienederland.nl